středa 20. prosince 2006

Americká brutalita v reálu - drsnější než v kdekteré počítačové hře, filmu, nebo povídce

     Před pár dny přinesl internetový deník iDnes článek Gazeta: Ve věznicích CIA se mučí jako ve středověku, v kterém se píše o současných trendech ve vězeňství americké armády a CIA.
     Praktiky, které v mnoha ohledech postihnou mnohdy absolutně nevinné lidi jsou děsivé. V článku se mimo jiné píše: ..... „Kromě stresujících poloh a mnoha hodin bez jídla, pití, spánku a vyměšování bylo hlavní výslechovou metodou "zavodňování". Vězeň připoutaný k desce hlavou dolů a se zakrytou tváří je poléván vodou. Kromě šoku mu nic nehrozí, přesto propadá pocitu, že se topí. Za pár minut se zlomí i ti nejotrlejší.“, ......... „Nejdrsnější jsou věznice, kde CIA předala dozor nad vězni místním. Ti, co se dostali z věznice na předměstí marockého Rabatu, vyprávěli o bití, fingovaných popravách, řezání žiletkou do genitálií, vrážení předmětů do konečníku a úderech elektrickým proudem. V Uzbekistánu se vězni nejen mučí, ale také upalují zaživa.“ ..... „Desítky teroristů předali Američané do syrského vězení v Damašku. Lidé jsou tady zavíráni do cel těsnějších než rakev, 170 centimetrů dlouhých a 40 centimetrů vysokých.“ ..... „Hlavním mučícím nástrojem je zde tzv. německé křeslo, které připoutanému vězni roztahuje páteř, dokud obratle neprasknou.“
     Prostě hnus. Navíc jak už to v obdobných případech bývá, dá se očekávat, že zmiňované věci v článku jsou pouze špičkou ledovce. Realita je třeba ještě mnohem horší a nevinných brutálně mučených a možná i zabíjených lidí mnohem více.
     Odkazovaný článek doporučují číst pouze silným žaludkům. Zamyslet se na tím co se děje pak každému.

Žádné komentáře: