čtvrtek 28. prosince 2006

Těžko uvěřitelná cenzura - čekají nás těžké časy

     Podle článku Otec Pipi Punčochaté už nesmí být černošským králem, který vyšel na zpravodajském serveru idnes usuzuji, že nás v budoucnu čekají těžké časy.
     Předmětem zmiňovaného článku je fakt, že otec nám z dětských let dobře známé Pipi Punčochaté již v Norsku, v jisté rozhlasové hře, nesmí být uváděn jako černošský král, ale pouze jako král z jižního ostrova. Děje se tak na popud pár hlavounů z norského veřejnoprávního rozhlasu NRK, kteří usoudili, že termín Černošský se již nezdá dostatečně politicky korektní. V souvislosti s tímto zjištěním vyšlo najevo, že něco obdobného se již v minulosti v naprosté tichosti stalo v sousedícím Švédsku.
     Cituji z článku na idnes: "V jednom z nejnovějších švédských vydání knihy o příbězích Pipi Punčochaté však nakladatelství zašlo ještě dál a veškeré zmínky o černoších vypustilo."
     Těžko říct jaká kniha bude další. Jaké úpravy nás v knihách čekají do budoucna a jaké další termíny se stanou politicky nekorektní. Pokud jde o mě, nevidím na termínu černoch nic, čím bych mohl kohokoliv urazit.
     Jak se na tento zásah do světového díla pro děti díváte vy? Svůj názor můžete napsat do komentářů k článku.

Žádné komentáře: